About Us

Marcel van Hooijdonk: actie tegen ALS

Iedere dag krijgen 15 mensen te horen dat ze ALS hebben. ALS, ook wel Amyotrofische Laterale Sclerose genoemd, is een van de meest ernstige aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel. Er is op dit moment nog geen behandeling mogelijk voor ALS. Marcel van Hooijdonk wil hier verandering in brengen. Daarom heeft hij een Fonds opgericht om wetenschappelijk onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte financieel te kunnen steunen.

 

Wat is ALS?

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een progressieve zenuw/spierziekte die leidt tot spierzwakte en verlamming. De signalen die vanuit de hersenen gestuurd worden, komen niet meer aan bij de spieren, met als gevolg dat de spieren een voor een uitvallen. Hierdoor kan de ALS-patiënt steeds minder zelf zoals bewegen, praten, eten en drinken. ALS is een dodelijke ziekte. In de meeste gevallen overlijdt iemand met ALS omdat de ademhalingsspieren er mee ophouden.

Jaarlijks krijgen 400-500 Nederlanders de diagnose ALS. Zij hebben een levensverwachting van gemiddeld drie jaar. Twintig procent van de patiënten leeft langer dan vijf jaar. ALS kan op elke volwassen leeftijd ontstaan, maar meestal tussen de 40 en 60 jaar. De snelheid van de achteruitgang is bij iedere patiënt verschillend.

 

Steun Marcel in zijn strijd tegen ALS

Wilt u ook graag bijdragen aan een toekomst zonder ALS? Dan kunt u geld doneren aan het fonds van Marcel van Hooijdonk. Alle donaties van groot tot klein, zijn van harte welkom en worden besteed aan het wetenschappelijk onderzoek naar ALS. Samen kunnen we ALS hopelijk op korte termijn stoppen.